6. - 7. dubna 2016 - Krajské finále mezinárodní soutěže Adama Riese

Ve dnech 6. a 7. dubna 2016 se na naší škole konalo krajské finále mezinárodní matematické soutěže Adama Riese, kterou naše škola organizuje ve spolupráci se Svazem Adama Riese sídlícím ve městě Annaberg-Buchholz (SRN). Toto krajské kolo mělo určit desítku postupujících studentů prim víceletých gymnázií Ústeckého kraje do mezinárodního finálového kola soutěže. Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 31 studentů prim z jedenácti víceletých gymnázií Ústeckého kraje.

Tato soutěž se u našich západních sousedů těší velké vážnosti. Prvního kola se ve spolkových zemích Sasko, Bavorsko a Durynsko účastní více než 1200 studentů. Příklady, které musí studenti řešit, jsou svou povahou a velmi často i odkazy na historické reálie 16. století netypické pro běžnou matematiku probíranou v současném českém školství.

Program soutěže byl slavnostně zahájen vystoupením pěveckého sboru mosteckého gymnázia SMoG, projevy ředitele školy Mgr. Karla Vacka, hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, pod jehož záštitou se letošní ročník soutěže koná a zástupců Svazu Adama Riese dr. Normana Bitterlicha a Dorit Friedemann. Vše s přispěním pohotového tlumočení paní Brigity Janovské. Večerní nesoutěžní část programu byla tvořena historicko-matematickým výkladem Adama Riese (dr. Normana Bitterlicha) a řešením matematických úloh a hlavolamů.

Čtvrteční program byl věnován samotné matematické soutěži, vyhodnocení vypracovaných řešení, vyhlášení výsledků a předání cen soutěžícím. Vítězka letošního ročníku obdržela navíc od hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka titul Mladý počtář Ústeckého kraje.

Všem soutěžícím děkujeme za účast v dvoudenním programu a za zájem o řešení úloh, deseti postupujícím do závěrečného kola soutěže přejeme hodně štěstí v souboji s velmi silnou konkurencí z řad studentů tří spolkových zemí SRN a v neposlední řadě děkujeme všem, kteří se podíleli na zdárném průběhu soutěže na všech zúčastněných školách.

Výsledková listina

Soutěž probíhá pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka

Soutěž je organizovaná za podpory:
 

Autoři: Mgr. Michal Smatana (tex+foto), Monika Jeníčková, 2.A (foto)