24. až 27. června 2024 - Výprava kvarty za poznáním – Horní Blatná

Klasifikace je uzavřena, poslední čtyři dny školního roku. Co s nimi? No šup na výpravu. A kam? Vyrážíme do devíti set metrů nad mořem. A ne daleko! Krušné hory, konkrétně městečko Horní Blatná. Pěkně vláčkem i pěšky, s batohy a jinými zavazadly. Cesta nádhernou přírodou, očekávání veliké.

Navštívili jsme mnoho neobyčejných míst. V Karlových Varech nově zrekonstruované Císařské lázně a Motýlí dům, vyzkoušeli jsme přitom i místní lanovku. Malé muzeum v Horní Blatné na nás bylo tak akorát. Cínový důl Mauritius, to byla zkouška velkých teplotních přechodů a test odolnosti na klaustrofobii (posuďte sami, jak nám to v pláštích a helmách slušelo). Hned si více vážíme vymožeností, které nám současná doba poskytuje. Rozhodně by nikdo z nás nechtěl ve dvanácti letech kutat cínovou rudu ve dvanáctihodinových směnách, brrr. Kromě toho jsme vystoupali na tři rozhledny (Zitina, Pajndl, Diana) – tzn. 349 schodů! Mezi místy jsme se pohybovali co nejvíce po svých. V nohách tak máme asi 30 km. Aby byla legrace, vyplnili jsme volný čas hrou. Na chvíli jsme se stali hlasateli a zinscenovali pohádku formou rozhlasové hry, zopakovali jsme si díky bojovce pohádkové postavy, rozplétali uzly z rukou a pěkně jsme se zcákali u hry s pingpongovým míčkem a kelímky.

Ubytování na jedničku. Chata na konci světa, tedy na konci Horní Blatné. Na úpatí Blatenského vrchu. Kolem nádherná příroda. Volejbalové a fotbalové hřiště. Tady se pravidelně a intenzivně vybíjela zbylá energie z celodenních aktivit. Každý den večerní posezení u ohně. Spotřeba dřeva veliká. K tomu ochotní majitelé. Vlastní kuchyňka skoro ke každému pokoji, co více si přát.

Rozhodně jsme nehladověli. Čerstvé rohlíky k snídani s vlastní marmeládou, medem nebo míchanými vajíčky. Vzhledem k náročnému programu se snědlo za celý pobyt všech objednaných 330 rohlíků. Obědy ve školních jídelnách, no spíš v roztomilých jídelničkách. Na večeři jsme se nechali rozmazlit dovezenými řízečky (to byly ale kusy!) a kotlem vynikajícího kuřete na paprice. A taky nechyběly buřtíky na ohýnku pečené a různé dobroty od maminek dovezené.

V Krušných horách jsme strávili krásné čtyři dny plné pohybu, přátelství a legrace. Prima chvíle v třídním kolektivu. Vůbec se nám zpět do nížiny nechtělo. A tak doufáme, že se budeme moct vypravit mezi kopce ve stejnou dobu zase příští rok.

Autoři: Mgr. Ivana Hotová a Adam Novák (text), Mgr. Ivana Hotová, Anna Korcová, Adam Novák, Miroslav Pulda, Oleksandr Rybinskyi, Jakub Šiman, Anna Šlechtová (foto)