18. června 2024 - Dějepisná exkurze - den čtvrtý

Dnes nás čekal tak trochu jiný den, jiný obsah naší cesty. Dnes jsme se věnovali individuálnímu zkoumání Paříže. Jak říká náš dějepisář: „Jednou vidět je lepší než desetkrát slyšet.“ Těšili jsme se! Ale radost nás přešla, protože celou cestu lilo jako z konve a my se netěšili, že zmokneme.

Po cestě do centra města posloucháme výklad o historii Eiffelovy věže - tam se musíme podívat! Vystoupíme u eifelky,nikde skoro žádná fronta a za několik minut už stoupáme výtahem vzhůru. Kde nezažil, neví, o čem je řeč. Během vyhlídky sledujeme hemžení u Eiffelovky, následuje nezbytné foto s věží za námi a pak přichází to nejdůležitější: vedoucí výpravy uvede základní orientační prvky prohlídky: směr Vítězný oblouk, bulvár Champs-Elysées (je přeci nutné potěšit oko pohledem na diamanty ve výloze u Chartiera), Place de la Concorde (mrknout na obelisk, dovezený Napoleonem z Egypta), už zmíněná Eiffelovka, je toho hodně. A pak ještě ukáže náš kantor směr k dalším důležitým bodům - Galerie Laffayete (kabelky), H&M (potřebné hadříky), C&A (bundička se hodí) a pro chlapskou část snad jen prodejnu PSG (dres nějaké hvězdy?).

Znovu připomenout pravidla bezpečnosti, zopakovat kontaktní údaje a hurá do víru velkoměsta. Penízky mizí závratnou rychlostí, ale nekupte to, když je to z PAŘÍŽE!!!

Na místo opětovného srazu se vrací všichni spokojení, plní dojmů. Je fajn, že kromě historických památek mohli žáci získat i jiné zkušenosti a dovednosti (angličtina se hodila).

Zítra to bude jiné, historie opět zvítězí. Nevadí, dnešek za to stál. Dobrou noc…

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)