17. června 2024 - U hasičů

Dne 17. června 2024 se jsme se v rámci předmětu Svět práce vydali na exkurzi do hasičárny ve Velebudicích, tedy přesněji navštívili jsme Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. Nejprve jsme byli seznámeni s historií hasičárny a s každodenními úkoly, které hasiči plní. Měli jsme možnost prohlédnout si zrekonstruovanou budovu, moderní sportoviště, různé typy hasičské techniky, včetně vozidel a jejich vybavení, které hasiči používají při zásazích.

Mohli jsme si vyzkoušet některé z už zmíněných hasičských pomůcek, jako jsou ochranné přilby a nehořlavé obleky. Hasiči nám vysvětlili, jak důležité je mít správné vybavení a jak se chránit před nebezpečím.

Měli jsme také příležitost klást otázky. Hasiči trpělivě odpovídali na všechny dotazy, od toho, jak se stát hasičem, až po například dobrovolnou činnost v hasičském sboru. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o tom, jak probíhá výcvik hasičů a jak se připravují na různé typy zásahů.

Tato exkurze byla nejen poučná, ale také velmi zábavná. Odnesli jsme si mnoho užitečných poznatků a určitě na ni budeme dlouho vzpomínat. Děkujeme hasičskému sboru za skvěle připravený program a za to, že nám umožnili nahlédnout do jejich náročné a důležité práce.

Autorky: Markéta Domecká, kvarta (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)

Z reflexe exkurze: Jan: „Za mě nejlepší exkurze ze všech ostatních, byla zajímavá a dostala do mě myšlenku, že by se mi ta práce líbila.“