16. června 2024 - Dějepisná exkurze - den druhý

Ráno vstáváme a první pohled míří k nebi. Opět zataženo,drobný déšť. Nedá se nic dělat, jedeme na krvavou Omahu. Po cestě se naplno rozprší, spíše se to podobá klasickému lijáku. Sledujeme začátek filmu Zachraňte vojína Ryana, jedeme totiž přesně na místo, kde se film odehrává - na krvavou Omahu.

Vystoupíme do drobného deště a posloucháme vyprávění o Bestii z Omahy. Německém kulometčíkovi, který sám má na svědomí během dopoledne Dne D 1000 mrtvých a zraněných. Jdeme směrem k moři, otáčíme se a vidíme, jak daleko museli vojáci v dešti německých střel běžet, aby se dostali z pláže pryč. Šílená představa! Projedeme podél pláže k místu, kde stojí ústřední památník US Army (minulý týden tu mluvil americký prezident) a potom navštívíme blízké muzeum plné reálií, originálních zbraní. Náš dějepisář vykládá, vysvětluje popisuje, zodpovídá dotazy…

Přejíždíme na americký hřbitov (tady uvedený film začíná) a procházíme mezi 9 382 mramorovými kříži nebo hvězdami na hrobech židovských mrtvých. Leží tu i 4 vojákyně, dva ze tří bratrů Nilandových, předlohy filmu. Vedle sebe tu leží 33 bratrů, otcové se syny, na některých křížích čteme jen nápis "Know but to God". Smutné místo, rychle jinam.

Arromanches je krásné městečko u moře se zbytky umělého přístavu ze Dne D. Ale tady už si jen sami procházíme uličky, ochutnávka zmrzliny, palačinek, mušlí, hranolek atd., atd.

Na cestě zpět ještě zastavíme ve starobylém Caen na kostel Saint Pierre, hrad a kostel Saint Étienne. Ale to je opět na individuální volně žáků. Spíše se projít, sledovat chování místních, dívky se kriticky vyjádří k módě a jedeme na hotel. Nezbytná návšťěva blízkých obchodů s jídlem a jsem se spát. Ráno nás čeká Paříž, tak dobrou noc…

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)