15. června 2024 - Dějepisná exkurze - den první

Celonoční přejezd autobusem na dálku necelých 900 km je náročnou zkouškou naší odolnosti. Večer jsme vyjeli z Mostu přes celé Německo, zdálky jsme zahlédli Brusel, ale ten není naším cílem. Tím je místo, které se stalo známým - Waterloo. A protože jsme před několika měsíci viděli i film Napoleon, jsme zvědaví, kolik pravdy v něm bylo.

Hned na začátku nám náš dějepisář rozboří většinu toho, o čem si myslíme, že o bitvě víme. Stojíme přímo uprostřed bojiště a sledujeme gesta jeho rukou, která nám určují směry a místa, kde stály obě armády. Sledujeme zámeček Hougomont, kde se Napoleon dopustil první chyby v bitvě. Dozvídáme se i o tom, že v takové bitvě může způsobit prohru i nečitelný rukopis samotného Napoleona. Jedna informace stíhá druhou. Dost...jde se do muzea a tady sledujeme krásné uniformy tehdejších armád. Husaři, huláni, švališéři, granátníci, dělostřelci, lehká jízda, těžká jízda-kdo si to všechno má pamatovat? Ale uniformy jsou opravdu krásné. Stačilo! Do autobusu a směr Francie.

Tady je naším cílem Normandie, oblast na severu země, podél průlivu La Manche. Po cestě nás provází hotová průtrž mračen, ale i tak sledujeme pole, pasouci se stáda a malé vesničky. Potom už jen přijíždíme na hotel, trochu zmatku při rozdělování na pokoje a už následuje vybalování. Potom rychle do sousedních marketů na něco dobrého. Výběr je veliký - KFC, McDonald, Buffalo Grill, pizzerie - každý si najde to své. Hezký závěr dne. Uvidíme, co přinede zítřek.

Autoři: Mgr. Zdeněk Vejražka (text), Mgr. Kamila Pelešková (foto)