10. června 2024 - Fiktivní firmy

V pondělí 10. června 2024 si žáci kvarty v rámci předmětu Svět práce vyzkoušeli, jaké to je představit své vlastní podnikatelské plány. Žáci se rozdělili do několika skupin od 1 až po 5 členů, v kterých promysleli svůj originální nápad, zaměření a fungování fiktivní firmy.

Prezentaci firem a firmy samotné hodnotila komise. Ta se skládala z paní učitelky Ivany Kašprákové, která zaujímala místo předsedkyně komise, paní učitelky Jitky Ježkové a Jitky Beránkové. Komise hodnotila jak připravenost, sehranost a vzájemnou spolupráci členů, tak i strukturu, logo firmy a finanční rozvahu. Přihlížela taky na dodržení vymezeného časového limitu na jednu prezentaci.

Do našeho pomyslného veletrhu firem se zapojilo celkem devět skupin. Prezentována byla např. firma s názvem Marmeládový kartel s. r. o., Gymdonald’s, ekologická minifarma, kavárna Na Růžku nebo firma na výrobu palet.

Všechny prezentace byly skvělé, ale komise mohla rozhodnout pouze o jednom vítězi. Tím se stala firma Marmeládový kartel s. r. o., která představila svůj nový hlavní produkt s názvem Gossip Sylt.

I přes vyhlášení „pravého“ vítěze vyhrály všechny skupiny. Díky této akci jsme si mohli vyzkoušet prezentaci vlastního podnikatelského nápadu a třeba i vlastní budoucnosti, a to i před někým jiným něž jsme my sami.

Autorky: Markéta Domecká, kvarta (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)