1. až 9. června 2024 - Zeměpisná exkurze Hřejivý sever

Žáci primy, sekundy, tercie a kvarty měli možnost poznat krásy Švédska a hlavního města Dánska – Kodaně.

  1. den (sobota) - odjezd z Mostu ve 21:30
  2. den (neděle) - v brzkých ranních hodinách přejezd trajektem z německého Rostocku do dánského Gedseru a odjezd do Kodaně. Prohlídka města během plavby na lodi s českým výkladem! Malá mořská víla. Odpoledne přejezd do Švédska - penzion Anneberg.
  3. den (pondělí) - odpočinek - procházka po okolí penzionu či jízda na městských kolech! Grilování, dort ke Dni dětí.
  4. den (úterý) - Stockholm - odjezd v 5:30! Benátky severu, město ležící na břehu jezera Mälären, které je spojeno s Baltským mořem. Drottningholm – sídlo královské rodiny. Radnice. Korunovační kostel. Zbrojnice. Střídání stráží. Muzeum Vasa.
  5. den (středa) - Göteborg = Amsterdam severu. Skaliska a výborné bagety s lososem (i racek se nakrmil), Muzeum Volva. Universeum. Zábavní park Liseberg. Nádherný západ slunce, ale pozor ještě o půlnoci je vidět.
  6. den (čtvrtek) - Dumme mosse – vřesoviště. Muzeum Husqarny. Bazén.
  7. den (pátek) - kostel v Bottnarydu. Muzeum sirek v Jönköpingu. Gränna – výrobna mentolových špalků. Ostrov Visingsö = perla jezera Vättern.
  8. den (sobota) - losí safari – máme štěstí, los přišel i k nám a pohladili jsme si ho. Kromě losů jsou zde i bizoni, ty si nehladí nikdo. Poté už směr Malmö (Jeruzalém severu) – most přes zátoku Öresund – Dánsko – Německo.
  9. den (neděle) - před 3. hodinou ranní jsme zpátky doma.

Autorka: Mgr. Gabriela Malečková (text+foto)