6. - 12. března 2016 - Setkání ve Wildeshausenu

Žáci zapojení do projektu Erasmus+ s francouzskou a německou školou vyrazili na své první projektové setkání.

Konalo se týden, od 6. do 12. března 2016. Cílem mobility, jak jsou setkání nazývána, bylo město Wildeshausen v Německu, kde jsme se setkali s německými a francouzskými žáky. Cestu tam a zpět jsme perfektně zvládli vlakem a při té příležitosti poznali, že tento typ dopravy je i na dlouhé vzdálenosti zcela spolehlivý a snadný. Na místě nás v neděli čekali zástupci hostitelských rodin, které si žáky odvezli domů a celý pobyt se o ně neuvěřitelně obětavě starali.

V pondělí ráno nám začal samotný program ve škole. Nejdříve jsme byli přivítáni ředitelem německé školy, který projevil svou radost nad tím, že na projektu pracujeme a popřál nám hezký pobyt. Poté nás naši průvodci, Hartmut a Claudia, provedli po celé škole. Škola má 2000 žáků, zahrnuje všeobecné gymnázium, střední odbornou školu a nabízí také nástavbové kurzy. Po prohlídce školy se k nám připojil lektor německé školy a uvedl nás do metody Life Kinetic. Po školním programu následovala prohlídka města Wildeshausen ve dvou skupinách - ve francouzštině a v němčině, my s Francouzi absolvovali francouzskou část.

Druhý den dopoledne jsme začali prezentováním prací, které jsme si do Německa přivezli. Nejprve jsme shlédli všechna turistická videa, poté prezentovali všechny prezentace. Odpoledne jsme pokračovali v projektové práci dle programu a nakonec jsme si mohli vyzkoušet další zajímavou team buildingovou aktivitu od společnosti Metalog.

Ve středu jsme dopoledne ve škole projektově pracovali a odpoledne měli žáci za úkol připravit program na páteční odpoledne.

Ve čtvrtek jsme se vydali do města Bremehaven na prohlídku Klimahausu. Tato expozice je celkově zajímavým architektonickým dílem, její interiér obsahuje expozici popisující Zemi z hlediska geografie, podnebí a důležitosti ochrany přírody. Při návratu z Bremehaven jsme navštívili nádherné město Bremen.

V pátek pro nás byla připravena prohlídka Eco parku v Emsteku. Prohlídla se skládala z inteligentního domu a z ukázek nejnovějších technologií na výrobu tepla, klimatizaci, chlazení, rozvodů energie a to vše na bázi energie z obnovitelných zdrojů. Po návratu už nás čekalo odpoledne, kdy měl každý národní tým za úkol uvařit nějaká typická jídla. Po společné degustaci následovala rozlučková party.

V sobotu jsme se vydali na zpáteční cestu. Domů jsme dorazili přesně dle plánu, spokojení a namotivovaní dále se zdokonalovat v jazykových dovednostech: Teď nás opět čeká projektová práce doma, jejíž výsledky představíme na dalším setkání.

Příště je řada na nás - v listopadu 2016 budeme zase my hostit naše francouzské a německé kamarády. Posledním setkáním bude potom setkání ve Francii, které se uskuteční v roce 2017. Projektu zdar! :-)

Autorka: Mgr. Klára Bočanová