25. a 26. května 2024 - Školní parlament na republikovém sněmu ČSU

Na pozvání předsednictva České středoškolské unie jsme se o víkendu 25. a 26. května zúčastnili republikového sněmu unie. Koná se dvakrát ročně a účastní se ho předsednictvo, delegáti a členové unie.

Každá studentská samospráva může mít v ČSU jednoho delegáta a několik dalších členů. Náš parlament byl osloven v březnu letošního roku. Delegátem se stal Marek Těšitel a zatím jediný člen je Maryam Chiah.

Letos se republikový sněm konal v Lidovém domě (Hybernská, Praha). Byl pro nás připraven pestrý program, který zahájila předsedkyně ČSU Adéla Kundrátová. Následovala například panelová debata o přijímacích zkouškách s náměstkem ministra školství Mgr. Jiřím Nantlem, nebo debata o krajských parlamentech. Ke konci sněmu nás čekalo plánování budoucích cílů organizace a volby Předsednictva a Dozorčí rady ČSU.

Program byl náročný, ale zajímavý. Měli jsme šanci mluvit se zástupci ostatních studentských samospráv a vyměnit si zkušenosti. Příští republikový sněm je naplánován na první pololetí příštího roku.

Autoři: Marek Těšitel, X.A (text), Maryam Chiah, 2.A (foto)