9. června 2019 - Probace? Mediace?

"Co si pamatujete z této přednášky?" položil otázku kantor na hodině ZSV. Ve třídě zaznělo mnoho pojmů: alternativní trest, EMS, probace a mediace atd.

To byl pouze malý výčet termínů, s nimiž jsme se seznámili během přednášky vedoucí střediska Probační a mediační služby v Mostě Mgr. Marie Jarolímové. Její přednáška se pochopitelně věnovala právě přiblížení probace a mediace. Tyto pojmy jsme si zpočátku řádně vysvětlili. Řekli jsme si, co obnáší výkon těchto služeb a jaké praktické činnosti se za nimi skrývají. Poté nám paní Jarolímová formou jakéhosi komiksu představila situace, během nichž se pachatelé či oběti obracejí na jejich instituci. Na konci hodiny jsme si probrali typy alternativních trestů, jejichž výkon je v rámci probace úřadem kontrolován. Jen si zkuste položit otázku, jak se hlídá trest v podobě zákazu vstupu na kulturní akce? Na úplný závěr jsme se věnovali EMS. Tato záhadná zkratka, znějící jako záhadné pořekadlo, neskrývá nic jiného než elektrický monitorovací systém. Toto zařízení je přístrojem pro kontrolu výkonu domácího trestu. Nosíte kroužek na noze, který neustále kontroluje vaší polohu. Jiným předmětem v rámci EMS je telefon, který na vyžádání probačního asistenta kontroluje hladinu alkoholu v krvi.

Tímto jsme zakončili opět velice zajímavou přednášku, která nám dala další potřebné informace k doplnění právě probíraného učiva v hodinách ZSV. Děkujeme za další rozšíření obzorů v oblasti práva.

Autoři: Adam Novák, kvinta (text), Mgr. Jitka Ježková (foto)