11. - 20. března 2017 - Projektový týden ve Francii

V termínu od 11. do 20. března vyjela skupina 12 studentů Podkrušnohorského gymnázia v Mostě na závěrečný výměnný vzdělávací pobyt do Francie. Setkání završilo dvouletou spolupráci mezi naší školou, francouzským lyceem a německým gymnáziem z Wildeshausenu. Cílem našich žáků bylo město ležící nedaleko Atlantického oceánu La Roche sur Yon, jehož zakladatelem byl samotný Napoleon. Projekt je realizován za podpory evropského společenství, Erasmus+ - partnerství škol. Na žáky čekal bohatý program zaměřený na téma Udržitelný rozvoj jako budoucí ekonomický sektor regionů a zaměstnanosti mladých Evropanů.

Během pobytu žáci navštívili na ostrově Noirmoutier farmu na chov ústřic spojenou s ochutnávkou a přednášku o ochraně životního prostředí, rozmanitosti druhů a chráněných území v rámci projektu Natura 2000. Ve městě Nantes žáky zaujal památník věnovaný obchodu s otroky a ostrov obklopený ze dvou stran řekou Loirou s ekologickými domy v místě bývalých doků. Kromě objevování krás Francie žáci absolvovali dvojjazyčné pohovory před komisí, kdy simulovali přijímací pohovory do zaměstnání a připravovali divadelní představení pro rodiče, představitele města a českou konzulku ve Francii. Vystoupení s názvem "Spojená Evropa" sklidilo obrovský úspěch a bylo ústředním tématem rozhovoru pro místní rozhlas.

Na zpáteční cestě se žáci zastavili v Ženevě. Kromě historického centra, jezera a zdi reformátorů, skupina navštívila Dům přírody zaměřený na zachování druhů, botanickou zahradu a sídla mezinárodních organizací jako Unicef popř. OSN. Studijní cesta byla zakončena na ženevském autosalonu, kde měli žáci za úkol vyhledat vozidla s alternativním pohonem a elektromobily.

Všichni účastníci hodnotili program velice pozitivně. Žáci gymnázia působili sebevědomě a oslnili Francouze svými jazykovými znalostmi a celkovým vystupováním. Zvítězili ve fotografické soutěži napříč národy a vysloužili si zájem a obdiv ze strany hostitelských rodin a místních medií.

Autorky: Mgr. Kateřina Matoušková (text), Mgr. Klára Bočanová (foto)