13. - 18. března 2017 - Výukový zájezd do Anglie

Ve dnech 13-18. března se uskutečnil jako každý rok výukový zájezd do Anglie. Jako doprovod s námi jel pan učitel Sedlár a paní učitelky Pátková a Libichová. Vyjeli jsme z Mostu v pondělí krátce po poledni. Před sebou jsme měli dlouhou cestu do Calais. Do přístavu jsme přijeli v ranních hodinách, úspěšně jsme všichni prošli pasovou a celní kontrolou a mohli se nalodit na trajekt, který nás bezpečně dovezl k britskému pobřeží. Potom už zbývalo dorazit do Brightonu, kde jsme měli naplánovanou první zastávku. Prohlédli jsme si město z vyhlídkové kabiny British Airways i360, prošli jsme původní středověké uličky, prohlédli si královský palác v orientálním stylu Royal Pavilion. Samozřejmě nesměl chybět rozchod v nákupním centru. Den jsme završili návštěvou zábavního mola Brighton Pier. Potom už jsme všichni napjatě čekali, jaká rodina nám bude přidělena.

Další den jsme absolvovali výuku v Lancing Language school, za kterou jsme dostali certifikát. Když výuka skončila, vydali jsme se do Hastings. Město jsme si prohlédli z útesu West Hill, na který nás vyvezla lanovka. V závěru nás ještě čekal výlet na křídové útesy Beachy Head a hledání trilobitů. Z útesů byl opravdu krásný výhled do okolí. Pak už nás čekal návrat k rodinám a zasloužená večeře po dlouhém dni.

Po vydatných snídaních jsme se společně vydali směrem na Salisbury. Navštívili jsme Stonehenge, udělali spoustu stejně vypadajících fotek a vrhli se na krámek se suvenýry. Po Stonehenge jsme vyjeli do Salisbury, kde jsme prošli část města a zavítali do místní katedrály, u které jsme si mohli prohlédnout jak samotnou stavbu, tak i Listinu základních práv a svobod (Magna charta liberatum). Kromě katedrály jsme také navštívili pár obchodů při naší poslední šanci na nákupy, a protože cesta byla dlouhá, brzy jsme vyrazili zpět do rodin.

Poslední den začal velmi brzkým vstáváním, rychlým snídáním a dobalováním věcí na poslední chvíli. Všichni jsme nakonec k autobusu dorazili včas a se všemi zavazadly, takže jsme mohli v 6:30 vyjet do Londýna a během dlouhé cesty se individuálně poprat s rozespalostí. V hlavním městě jsme se věnovali především známým místům, jejichž návštěvu určitě zúročíme u maturity. Prohlédli jsme si Buckinghamský palác, Národní galerii na Trafalgar Square, Westminster Abbey a spoustu dalších zajímavých míst. Památky, parky, ale i moderní mosty a budovy jsme prochodili křížem krážem a hrdinně jsme dobrovolně vystoupali 311 schodů na vyhlídku z The Monument, za kterou jsme zaslouženě dostali malý certifikát. Mladší účastníci zájezdu s těmi staršími drželi nekompromisně krok, a tak jsme na konci dne všichni do jednoho unaveně usedli do autobusu a nechali se skvělými řidiči vézt na trajekt a pak rovnou domů.

Autoři: Studenti 2.A