18. - 19. února 2017 – Mezinárodní jazykové zkoušky z angličtiny Cambridge English: First

O víkendu se několik studentů naší školy účastnilo mezinárodní jazykové zkoušky z angličtiny Cambridge English: First (FCE), a to její první částí (speaking) a části druhé (reading, writing). Dorazili jsme s předstihem a na zkoušku se pokusili psychicky připravit.

Ústní část probíhá ve dvojicích. Většina z nás byla spárována s našimi vrstevníky, ale na zkoušce byli přitomní i starši účastníci. Zkouška trvá 15 minut, ale připadala nám mnohem kratší s nedostatkem prostoru na předvedení svých schopností a znalostí. Vypadalo to, že většina kandidátů čelila stejnému problému jako my a během zkoušky to bylo znát.

Poté jsme se spolu s ostatními kandidáty zúčastnili druhé (písemné) části. Tato část zkoušky se konala v Národní technické knihovně. Narozdíl od první části jsme byli tentokrát nuceni si přivstat, zkouška začinala už v 9 hodin ráno, ale museli jsme být přítomni 30 minut předem.

Forma této zkoušky byla Computer-based a byla rozdělena do 3 částí (use of english + reading, writing, listening). Mezi všemi částmi jsme měli vždy 30 minut přestávku. Zkouška měla velmi přísná pravidla, která nám byla neustále připomínána. Byl kladen důraz na doložení identity, nerušení ostatních účastníků a především zamezení jakéhokoliv podvádění (zákaz elektronických přistrojů, pravidla na vzhled láhve s pitím apod.).

Bylo to vcelku náročné - stres, nejistota, beznaděj. Nadruhou stranu to bylo zvládnutelné. Byla to cenná zkušenost z nové formy skládání zkoušky na počítači. Přínosem je například možnost zvětšení písma, snadného přepisu a opravy slov, nebo úprava hlasitosti nahrávky při poslechu. Ovládání práce s testy bylo intuitivní.

Na výsledky si ještě nějakou dobu počkáme, ale celkově máme všichni ze zkoušky dobrý pocit.

Autoři: Tereza Kovářová, David Rulf, Šimon Šatra, oktáva