8. - 13. března 2016 - Anglie 2016

Ve dnech 8. až 13. března proběhl každoroční zájezd do Anglie pořádaný panem učitelem Sedlárem. Jako doprovod s námi jely paní učitelky Pátková a Libichová z bílinského gymnázia. Z Mostu jsme vyjeli v úterý po třetí hodině odpoledne a do přístavu Calais jsme dorazili v brzkých ranních hodinách. Rozespalí jsme úspěšně prošli pasovou kontrolou a poté se nalodili na trajekt. Trochu to sice houpalo, ale i tak jsme my i naše večeře přibližně za hodinu v pořádku dosáhli britského pobřeží. Plavba nás všechny velmi vyčerpala, a proto nás cestou do Brightonu drtivá většina konečně usnula.

Po dlouhé cestě jsme se povzbudili ranní kávou a byli jsme připraveni poznávat krásy Brightonu. Vydali jsme se po pláži k Brighton Wheel, kde jsme se následně rozdělili na dvě skupiny. První skupině se z tohoto kola naskytl nádherný pohled na město i na pobřeží, zatímco druhá skupina se vydala objevovat historii města do paláce v orientálním stylu, Royal Pavilionu. Poté jsme dostali rozchod v místním nákupním centru. Den jsme završili návštěvou zábavního mola Brighton Pier, kde jsme si naplno užili typické britské deštivé počasí. Večer jsme dorazili na meeting point, kde jsme byli rozděleni do hostitelských rodin.

Druhý den dopoledne jsme absolvovali výuku v místní škole a poté obdrželi certifikát. Po skončení výuky jsme navštívili městečko Hastings, kde se ve středověku odehrála slavná bitva o anglický trůn v roce 1066. Také jsme viděli zříceninu hradu Hastings Castle, kde jsme shlédli zajímavý film o již zmíněné bitvě. Dále jsme zde prozkoumali středověké uličky, prošli se po pláži, prohlédli si rybářské domky a také podnikli výšlap na kopec East Hill, odkud se nám naskytl dechberoucí pohled na celé město a pobřeží.

Třetí den jsme strávili v starobylém univerzitním městě Oxford. Nejprve jsme se vydali po stopách Harryho Pottera do nejstarší koleje Christ Church. Poté jsme na procházce městem viděli například Trinity College, Bodleyovu knihovnu, restauraci Jamieho Olivera a krátce jsme se zastavili na místní kryté tržnici.

Poslední den jsme si museli trochu přivstat, protože nás čekal celodenní výlet do Londýna. Naši výpravu jsme započali obchůzkou Westminsteru a prohlídkou válečného muzea. Šťastnější z nás zde kromě figurín a starých zbraní narazili i na pamětníka druhé světové války a mohli si vyslechnout jeho zajímavé vyprávění. Z muzea jsme se vydali na hororovou atrakci London Dungeon, která nám přiblížila temné chvíle anglické historie, opředené mýty a legendami. Dále jsme šli na Trafalgar Square a prohlédli si expozici v Národní galerii. Odtud jsme pokračovali k Hyde Parku na Speakers' corner a cestou se krátce zastavili u Buckinghamského paláce. Po rozchodu, na kterém jsme utratili poslední peníze, nás už čekala "jenom" 3,5 kilometrová cesta k autobusu.

Cesta zpátky proběhla bez potíží a do Mostu jsme se vrátili v neděli kolem jedné hodiny odpoledne.

Celkově se výlet velmi vydařil, počasí nám většinou přálo a už teď se těšíme, jaký program nám pan učitel vymyslí na příští rok! :-).

Autoři: Veronika Vrábelová a Martina Kostková, 2.C (text), Marek Pícha, Monika Jeníčková, 2.A (foto)