25. února 2016 - Krvebraní na mosteckém Transfuzním oddělení

Čtvrtek 25. února 2016 byl pro Krvebraní jedním ze dvou dnů D – byli jsme očekáváni na mosteckém Transfuzním oddělení. Na místě srazu, zastávce u nemocnice, se nás zrána sešlo celkem 18; 13 studentů z oktávy spolu se čtveřicí z 3.B a Mgr. Michalem Smatanou. Kampaň získala již jistou publicitu, takže se o nás dozvěděli i v oblastní organizaci Červeného kříže. Všichni darující obdrželi z rukou zástupce mosteckého Červeného kříže Petra Svaška krůpěj krve, symbolické ocenění prvodárců.

Pak už ale přišlo na řadu vyplnění podrobných dotazníků dárce a kontrolní odběr. První setkání s jehlou jsme přečkali bez úhony, takže přítomný lékař mohl zkontrolovat naše odpovědi a posoudit, zda jsme k dárcovství krve způsobilí. Následovalo samotné odebrání žilní krve, které bylo, slovy účastníků, „Vůbec ne tak hrozný, jak jsme čekali.“ Pět z nás se dokonce rozhodlo, že pomohou i jiným způsobem, a zaregistrovalo se jako dárci kostní dřeně!

Všem dobrovolníkům patří velký dík za to, že se rozhodli pomoci vlastní krví. Děkuji, za lékaře a sestry oddělení, za Červený kříž i za mě jako organizátora! Děkuji i Mgr. Michalu Smatanovi za fotografické zdokumentování.

Další odběr nás čeká 3. 3. Možná přijedou i z televize! Těšíte se?

Za Krvebraní Václav Bočan.

Autoři: Václav Bočan, oktáva (text), people for gymmost / gymmost for people (foto)